30-WTE

Kutni termoelementi sa zavijčanim kutnim lukom

Kutni termoelementi sa zavijčanim kutnim lukom (30-WTE) uglavnom se koriste za mjerenje temperature metalnih taljevina i slanih kupelji.

 

Kutni oblik osigurava da se priključna glava ne nalazi izravno iznad kupaonskog ogledala i tako nije izložena visokim temperaturama i agresivnim parama.

Kutni termoelementi sa zavijčanim kutnim lukom u usporedbi s kutnim termoelementima s jednodijelnom zaštitnom cijevi  nude prednosti u tome što je uronska cijev izmjenjiva i što manje opterećena noseća cijev može biti izrađena od jeftinijih materijala.

Tvrtka GÜNTHER GmbH isporučuje sve kutne termoelemente koji se koriste u tehnologiji taljenja i lijevanja. Koriste se i standardni elementi s uronskim cijevima izrađenima od čelika, čistog željeza, čelika otpornih na toplinu ili posebnih legura, kao i od silicijevog nitrida, grafita, SIC-a ili posebne metalne keramike.

Na zahtjev se ovi osjetnici temperature mogu opremiti dodatnom unutarnjom keramičkom cijevi, čime se kod većine primjena povećavaju dugoročna stabilnost i ukupni vijek trajanja.

Kao alternativa ugrađenim termoparovima mogu se ostvariti brojne varijacije kutnih termoparova i s oplaštenim mjernim ulošcima, što može donijeti više značajnih prednosti, kao što su npr. optimalna zaštita unutarnjeg vodiča od korozije, oksidacije, mehaničkih oštećenja i kemijskih onečišćenja zahvaljujući zatvorenoj konstrukciji vanjskog plašta.

Kako bi se osigurala funkcionalnost termoelementa tijekom primjerenog razdoblja, materijali za termopar i zaštitnu cijev moraju se pomno odabrati u skladu s konkretnim uvjetima rada.

Termoelektrični naponi i mjerne tolerancije naših termoparova i oplaštenih mjernih uložaka odgovaraju normi DIN EN 60584, klasa 1, a termoparova i oplaštenih mjernih uložaka tipa L normi DIN 43710.

Preporučeni zaštitni materijali za rastaljenu sol

Taljevina Maksimalna temperatura   Materijal
Tenifer 600°C Titan NT
Kupelji natrijeva nitrata, kloridne kupelji i kupelji koje sadrže cijan, kupelji žarenja i kaljenja

1000°C
1300°C 

Čisto željezo 1.4821  

Preporučeni zaštitni materijali za metalne taljevine

Preporučeni zaštitni materijali za metalne taljevine

Taljevina Maksimalna temperatura Materijal
Aluminij 700°C SiN
SiC 
Magnezij
Legure Al/Mg
700°C Čisto željezo
SiN 
Olovo 600°C SiN
Cink 600°C Čisto željezo
Čelik
SiN
Bakar 1200°C 1.4762
Grafit 
Mesing 900°C 1.4762
Grafit
SiN

Primjeri primjene kutnih termoelemenata sa zavijčanim kutnim lukom: